„Wiosennie, zielono i zdrowo” – takie hasło przyświecało powstaniu w naszej szkole ogródka ekologicznego. W marcu, zanim na dworze nastała prawdziwa wiosna, w naszym mini ogródku z nasion, bulw, cebul i kłączy wyrosły zielone rośliny. Wielu młodych, dociekliwych obserwatorów przyrody miało możliwość bezpośredniego podziwiania błyskawicznego rozwoju cebul, czosnku, żyta, owsa, rzeżuchy, fasoli. Ekologiczny ogródek zaspokoił potrzebę dociekań młodych przyrodników dotyczącą powstawania wiosną w ogródku nowego życia, wyzwolił konieczność rozwijania zainteresowań botaniką, wpłynął na kształtowanie nawyków właściwej pielęgnacji roślin, uwrażliwił na dekoracyjną i zdrowotną rolę roślin w domowym i naturalnym środowisku. Stał się także inspiracją do wykonania prac plastycznych i pogadanek o zdrowym żywieniu z wykorzystaniem w diecie dużej ilości warzyw i owoców.
„Spring, green and healthy” – this is the motto of creating an ecological school garden. When in March the weather outside was rather like in winter, we started to grow our own vegetables, for example chives, different kinds of grain, beans and cress. It was a great lesson especially for younger students to show them examples of sustainable lifestyle and to explain how it happens that all the plants start growing and become green in spring. Since now, even the youngest students at our school know how important is to add fresh vegetables or fruit to our diet. And what is more important, they know how to grow them in their own garden or on the balcony.